Livno

 

peta

U Livnu promocija značaja energetske efikasnosti

Na gradskom trgu u Livnu, u okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” održan je edukativno-zabavan događaj ”Lajk za pametnu energiju” kako bi se doprinijelo boljem razumijevanju energetske efikasnosti kod djece i mladih. Na održanom događaju brojni posjetioci su dobili korisne savjete i informacije o načinima pametne upotrebe energije i značaju energetske efikasnosti.

Profesor Atom, glavni junak kampanje ”Lajk za pametnu energiju” vozio je ”pametno biciklo” i proizvodio električnu energiju kako bi najmlađim posjetiocima na događaju pokazao da je energija svuda oko nas samo je trebamo naučiti pametno koristiti. I posjetioci su bili u prilici probati ”pametno biciklo”, te učešćem u kvizu ”Znanjomat” osvojiti zanimljive poklone.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji sa partnerima Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, već treću godinu u Bosni i Hercegovini implementira projekat ”Zeleni ekonomski razvoj”. Cilj projekta je stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju.

Predstavnici UNDP-a kao bitno ostvarenje projekta navode: ”U okviru projekta, tokom ove godine će se mjere energijske efikasnosti sprovesti na više od 40 javnih objekata u BiH, čime će se doprinijeti smanjenju trošenja javnih budžeta na zagrijavanje objekata, smanjiti emisije CO2 i poboljšati komfor korisnika objekata.” 

Od velikog značaja je javnost informisati o načinima uštede energije, te im ukazati na činjenicu da racionalnije korištenje energije ne utiče negativno na kvalitet života već se time doprinosi zaštiti prirode i okoliša, uštedi novca i osiguravanju bolje budućnosti za generacije koje dolaze. – kazali su predstavnici UNDP-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *