Proglašeni pobjednici takmičenja ”Lajk za naučnu ekipu”

DSC_3664

Naučne ekipe koje su osvojile prvo mjesto i super nagrade su učenici OŠ ”Gata-Ilidža Vrsta” iz Bihaća za projekat: ”Uređaj za potrošnju vode” i učenici srednje škole ”Gimnazija Obala” iz Sarajeva za projekat ”Traka za trčanje”.

 

Proglašenje pobjednika takmičenja ”Lajk za naučnu ekipu” održano je danas u zgradi UN-a u Sarajevu, uz podršku Švedske ambasade u BiH, na kojem je sedam finalista ovog takmičenja predstavilo svoje projekte na temu energetske efikasnosti.

 

Odlukom stručnog žirija koji su činili predstavnici UNDP-a, Fonda za zaštitu okoliša FBiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prvo mjesto osvojili su učenici OŠ ”Gata-Ilidža Vrsta” iz Bihaća za projekat: ”Uređaj za potrošnju vode” i učenici ”Gimnazije Obala” iz Sarajeva za projekat ”Traka za trčanje”.

 

Drugo mjesto u kategoriji osnovnih škola osvojili su učenici OŠ ”Fatima Gunić” iz Sarajeva i projekat ”Energetska kuća”, a drugo mjesto u kategoriji srednjih škola osvojila je Srednja škola ”Doboj Istok” za projekat ”Oluk”.

 

Osim proglašenja pobjedničkih timova dodijeljena je i nagrada za najboljeg prezentatora projekta, koju ove godine osvaja Ilma Subotić, iz ”Gimnazije Obala”, Sarajevo.

 

Učenici zajedno sa svojim profesorima učestvovanjem u ovakvim i sličnim projektima, doprinose podizanju javne svijesti o prednostima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije. Na ovaj način dobrim idejama i projektima podstiču i druge na efikasniju upotrebu energije i zaštitu životne sredine.

 

Realizacijom ovog takmičenja nudimo mogućnost učenicima, sa interesom za oblast energijske efikasnosti, usavršavanje znanja kroz praktične zadatke i primjere. Osim što su u mogućnosti osvojiti super nagrade i dobro se zabaviti, na ovaj način školarci razmjenjuju iskustva i znanja o energijskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije. Također, na ovaj način, kroz tematiku koja ih zanima, učesnici su u prilici javnosti pokazati da se dobrim idejama može pametno koristiti energija i tako doprinijeti značajnim uštedama kao i zaštiti okoliša” – izjavila je Asja Herenda, asistentica na projektu GED – Zeleni ekonomski razvoj.

 

U kategoriji osnovnih škola svoje projekte su danas predstavili učenici: OŠ ”Fatima Gunić”, Sarajevo; projekat: Energetska kuća, OŠ ”Gata-Ilidža Vrsta”, Bihać; projekat: Uređaj za potrošnju vode, OŠ ”Ilije Jakovljevića”, Mostar; projekat: Mini vjetrenjača, OŠ ”Branko Radičević”, Banja Luka; projekat: Rasvjeta obnovljivi izvori.

 

Finalisti iz kategorije srednjih škola koji su također predstavili svoje projekte su: ”Gimnazija Obala”, Sarajevo; projekat: Traka za trčanje, Srednja škola ”Doboj Istok”; projekat: Oluk, Srednja škola ”Pere Zečevića”, Odžak; projekat: Iskoristiti gubitke.

 

Ovom prilikom, svi finalisti takmičenja ”Lajk za naučnu ekipu” su posjetili i prostorije u zgradi UN-a kako bi se upoznali sa sektorima koji djeluju u okviru UN sistema i načinom djelovanja.

 

U takmičenju su mogli učestvovati učenici osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH, koji podijeljeni u grupe kreiraju naučni ili energetski projekat. Ovo takmičenje je već drugu godinu zaredom organizirao Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u okviru projekta ”Zeleni ekonomski razvoj” kako bi se djeci i mladima ukazalo na značaj energetske efikasnosti.

 

”Lajk za naučnu ekipu” samo je jedna od mnogobrojnih aktivnosti projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji UNDP implementira u BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Švedskom ambasadom u BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

 

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj kreiranje ambijenta i finansijskih mehanizama povoljnih za ulaganje u projekte poboljšanja energijske efikasnosti, kroz uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, uz istovremeno stvaranje „zelenih radnih mjesta“.

 

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org i Facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *