Mladi u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci dali lajk za pametnu energiju

dsc_7195

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) i ove godine je, uz podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa partnerima projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, organizirao u Mostaru, Sarajevu i Banja Luci edukativna i zabavna novogodišnja druženja sa djecom i mladima, pod nazivom ”Lajk za pametnu energiju”.

 

Glavni junak ove kampanje, Profesor Atom je na održanim događajima najmlađim posjetiocima dijelio korisne savjete i informacije o energijskoj efikasnosti, kojima se doprinosi smanjenju potrošnje energije, uštedi novca i zaštiti životne sredine. Najmlađi posjetioci osim savjeta za pametnu upotrebu energije, dobili su zanimljive nagrade i edukativne brošure.

 

Na održanim događajima veliku pažnju posjetilaca je privuklo ”pametno biciklo” koje proizvodi električnu energiju, a putem Facebook stranice profesora Atoma najsretniji će imati priliku osvojiti i glavnu nagradu – novi bicikl.

 

”Izuzetno je važno educirati najmlađe o važnosti efikasnije upotrebe energije kako bi od najranijeg djetinjstva usvojili potrebna znanja koja mogu primijeniti u svakodnevnom životu za sigurniju i bolju budućnost. Drago nam je što je događajima prisustvovao veliki broj posjetilaca. Nadam se da će im jedna od novogodišnjih odluka biti da pametnije koriste energiju, te na taj način ostvaruju uštede i doprinose zaštiti okoliša.” – izjavila je Asja Herenda, predstavnica projekta  ”Zeleni ekonomski razvoj”.

 

U okviru kampanje ”Lajk za pametnu energiju”, Profesor Atom je u toku ove godine posjetio i brojne bh. gradove u kojima je djecu i mlade educirao o pametnoj upotrebi energije. Održane su i kreativne radionice u 15 osnovnih škola u BiH, kako bi učenicima petih razreda predstavio načine uštede energije i ukazao na prednost energijske efikasnosti, kao i značaj upotrebe obnovljivih izvora energije.

 

”Lajk za pametnu energiju” je samo jedna od mnogobrojnih aktivnosti projekta ”Zeleni ekonomski razvoj”, koji UNDP implementira u BiH, uz podršku Vlade Švedske, a u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH, Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

 

Projekat ”Zeleni ekonomski razvoj” nastavlja sa realizacijom aktivnosti do 2018. godine, s ciljem da  se stvore uslovi za investicije u projekte energijske efikasnosti, poveća broj ”zelenih radnih mjesta” i doprinese razvoju tržišta što vodi ka povećanju privrednog napretka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *