Djeca uče o energijskoj efikasnosti i zaštiti okoliša

IMG_0249

 

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju” posjetio je učenike u osnovnim školama „Todorovo” u Velikoj Kladuši i „Konjodor” u Bužimu, gdje je učenicima na zabavan i edukativan način podijelio korisne savjete o načinima pametne upotrebe energije i objasnio značaj energijske efikasnosti. Radionica je imala za cilj da Profesor Atom na zabavan način edukuje mlade o unaprjeđenju kvaliteta života, zaštiti životne sredine i načinima osiguranja održive energijski efikasne budućnosti.

 

U toku 2016. godine u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj“ na obje škole su izvršeni radovi poboljšanja energijske efikasnosti kojima je unaprjeđen komfor boravka učenika i profesora.

 

IMG_0267 2

 

Na radionici je učestvovalo preko 50 učenika koji su bili oduševljeni posjetom profesora Atoma i aktivnostima koje je priredio za njih. Vjerujem da su djeca na radionici dobili mnogo korisnih savjeta  za efikasniju upotrebu energije i da su se odlično zabavili. Radionicu je upotpunuo i rad našeg učenika Harisa Behrića koji je predstavio vjetroelektranu.” – izjavio je Nedžad Behrić, direktor osnovne škole „Todorovo”.

 

IMG_0283

 

Kampanja ”Lajk za pametnu energiju” se realizira  u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji u Bosni i Hercegovini implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Fondom za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske. Projekt je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energijske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstava što doprinosi privrednom napretku Bosne i Hercegovine i očuvanju okoliša.

 

Profesor Atom će posjetiti i druge škole u BiH kako bi učenicima omogućio da uče, razvijaju se i usvoje dobre prakse o pametnoj upotrebi energije.

 

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org kao i na facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *