U Livnu održana promocija pametne upotrebe energije

 IMG_5388

Virtual Reality igra za potpuno drugačije iskustvo educiranja o energetskoj učinkovitosti

 

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju” i ovog ljeta je na turneji širom BiH. Njegov cilj je ukazati mladima i građanima na značaj energetske učinkovitosti, dijeleći savjete o pametnijoj upotrebi energije s ciljem ostvarenja uštede u domovima, školama i na radnim mjestima.

 

Na gradskom trgu u Livnu profesor Atom se družio sa mladima  i građanima. Uz mnoštvo iznenađenja i poklona predstavio je „Virtual Reality” – VR igru kroz koju su posjetioci zakoračili u virtuelni svijet te dobili nova znanja o energetskoj učinkovitosti i uštedama u svakodnevnom životu.

 

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se realizira u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, te drugim partnerima.

 

Naš cilj je da doprinesemo boljem razumijevanju građana o značaju energetske učinkovitosti i zaštite okoliša u BiH. Raduje nas veliki odaziv različitih starosnih kategorija, što pokazuje da su mladi i građani zainteresovani da saznaju više o efikasnijem korištenju energije. Važno je da mladi razviju svijest o energetskoj učinkovitosti koja u konačnici doprinosi ekonomskom prosperitetu zemlje, a sugrađani dobiju korisne i konkretne savjete koje mogu primjeniti u svakodnevnom životu i na taj način ostvariti uštede u svom kućnom budžetu. Djelujući lokalno, mi doprinosimo boljem životnom okruženju i globalno” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

 

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske učinkovitosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

 

Profesor Atom će u sklopu kampanje „Lajk za pametnu energiju” u narednim danima posjetiti Banja Luku, Bihać, Bijeljinu, Tuzlu, Zenicu, Doboj, Mostar i Trebinje te poziva sve mlade i stanovnike ovih gradova na sjajnu zabavu za cijelu porodicu.

 

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org kao i na facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *