Banjalučani dali lajk za pametnu upotrebu energije

ALF_2677

Edukacija kroz Virtual Reality igru

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju”, održao je na Trgu Krajine u Banja Luci super druženje za cijelu porodicu, s ciljem promocije efikasnije upotrebe energije u svakodnevnom životu. Na ovaj način se želi ukazati građanima na značaj energetske efikasnosti, zaštite okoliša i pametnije upotrebe energije i prirodnih resursa.

 

Veliki broj Banjalučana je prisustvovao ovom zabavnom i edukativnom događaju na kojem su, osim sjajnog druženja i poklon iznenađenja, naučili mnogo korisnih savjeta za pametniju upotrebu energije. Kroz „Virtual Reality” – VR igru prisutni su imali priliku zakoračiti u virtuelni svijet i na potpuno drugačiji način naučiti nešto novo o energetskoj efikasnosti.

 

”Efikasnija upotreba energije i korištenje obnovljivih izvora energije važne su komponente za ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, te kvalitetniju i sigurniju budućnost svih nas, kao i budućih generacija. Veoma je važno da se svi pojedinci, javne ustanove i organizacije, na lokalnom i državnom nivou, uključe kako bi se zajedničkim djelovanjem stvorili povoljniji uslovi za postizanje održivog razvoja i unaprjeđenja kvalitete života stanovništva u Bosni i Hercegovini. ” – izjavio je Srđan Todorović, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske.

 

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se sprovodi u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji u BIH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

 

„Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

 

Serija edukativno-zabavnih događaja „Lajk za pametnu energiju” se u narednom periodu nastavlja u Bihaću, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Doboju, Mostaru i Trebinju.

 

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” i kampanji „Lajk za pametnu energiju” pronaći na web stranici www.ba.undp.org kao i na facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *