Bišćani kroz zabavu učili o pametnoj energiji

IMG_5957

 

Promocija energetske efikasnosti

U Bihaću je održan edukativno-zabavni događaj pod motom „Lajk za pametnu energiju”, s ciljem podizanja javne svijesti o značaju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine.

 

Profesor Atom je ovom prilikom priredio brojne aktivnosti za promociju energetske efikasnosti i održivog razvoja, u kojima su Bišćani svih generacija sa oduševljenjem učestvovali, usvajali nova znanja i osvajali zanimljive nagrade. Kroz „Virtual Reality” – VR igru prisutni su imali priliku otputovati u virtuelni svijet i na potpuno novi način učiti o izvorima energije, te efikasnijoj upotrebi i štednji energije u svakodnevnom životu.

Poboljšanjem mjera energetske efikasnosti moglo bi se značajno utjecati na smanjenje gubitka energije, uštede novca, a svoj ekonomski razvoj država bi mogla fokusirati na stvaranje novih radnih mjesta. Energetska efikasnost važna je za sve nas, a ovakvim i sličnim aktivnostima podstičemo građane da odgovornije koriste energiju, kako bi se doprinijelo štednji i kvalitetnijoj budućnosti naše zemlje” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se sprovodi u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji u BIH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, te u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

 

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH. Unsko-sanski kanton je jedan od prvih sa kojim je ostvarena saradnja u sklopu projekta, te je u protekle tri godine uveden informacioni sistem za upravljanje energijom u svim javnim objektima, a infrastrukturni radovi su implementirani na 12 javnih objekata širom kantona. Na ovaj način doprinijelo se smanjenu emisija CO2, a za navedene objekte smanjeni su troškovi grijanja za 50%, čime su ostvarene značajne uštede u budžetima, koje se mogu reinvestirati u druge svrhe.

 

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org kao i na facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *