U Bijeljini održan događaj “Lajk za pametnu energiju”

IMG_6284

Edukacija o energetskoj efikasnosti kroz zabavu i igru

Na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića održan je edukativno-zabavni događaj pod nazivom „Lajk za pametnu energiju”.

 

Svi posjetioci imali su priliku upoznati se sa profesorom Atomom, koji im je na zabavan način predstavio pojam energetske efikasnosti, značaj odgovornije upotrebe energije i prirodnih resursa. Kroz „Virtual Reality” – VR igru imali su priliku otputovati u virtuelni svijet, u kojem su kroz potpuno drugačije iskustvo usvajali nova znanja o pametnim rješenjima kojima se doprinosi energetski održivom razvoju.

IMG_6209

”Energetska efikasnost znači poboljšanje kvalitete života i očuvanje okoliša, a kontinuirano informisanje o toj tematici doprinosi tome da građani prepoznaju njen značaj, te odgovornim i pametnim postupanjem ostvaruju novčane uštede u svakodnevnom životu. Zajedničkim djelovanjem odgovornih institucija u kreiranju i realiziranju projekata iz oblasti energetske efikasnosti može se doprinijeti ekonomskom i socijalnom razvoju BiH. Zbog toga je veoma važno da se svaki pojedinac uključi u sistem energetske efikasnosti, te na taj način učinimo naš život kvalitetnijim i održivim za nove generacije” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

IMG_6206

Događaj „Lajk za pametnu energiju” održan je u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj”. Ovaj projekat u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima i drugim partnerima.

 

Projekat ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

IMG_6298

Profesor Atom nastavlja sa promocijom pametne upotrebe energije te će u narednom periodu posjetiti Tuzlu, Zenicu, Doboj, Mostar i Trebinje.

 

Više informacija o projektu ”Zeleni ekonomski razvoj” i kampanji „Lajk za pametnu energiju” pronaći na web stranici www.ba.undp.org kao i na Facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *