U Zenici prezentovani načini pametne upotrebe energije

IMG_6680

Energetska efikasnost za sigurniji i kvalitetniji život

Na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici održano je edukativno i zabavno druženje za cijelu porodicu, koje je imalo za cilj Zeničanima predstaviti pametne načine upotrebe energije u svakodnevnom životu.

 

Druženje je organizovano u sklopu kampanje „Lajk za pametnu energiju”. Njeno zaštitno lice je profesor Atom, koji je brojnim posjetiocima prezentovao načine za efikasniju upotrebu energije, koja doprinosi poboljšanju kvalitete života, zaštiti okoliša i finansijskim uštedama.

 

Veliku pažnju  prisutnih privukla je Virtual Reality – VR igra, koja je učesnicima omogućila potpuno drugačije iskustvo edukacije iz oblasti energetske efikasnosti, super zabavu i sjajne nagrade.

 

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se realizuje u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, koji ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

 

Svrha ovih aktivnosti je informisanje i edukacija javnosti o energetskoj efikasnosti, koja se nikako ne smije posmatrati kao ušteda koja podrazumijeva određena odricanja. Veoma je važno naglasiti da efikasnijom upotrebom energije dolazi do unapređenja kvalitete života, te sigurnije i kvalitetnije budućnosti svih nas. Uključivanjem svakog pojedinca i zajedničkim djelovanjem nadležnih institucija iz ove oblasti doprinosi se održivom razvoju BiH ” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

 

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj” u BiH implemetira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, te drugim partnerima.

 

Više informacija možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org i na Facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *