U Doboju održan edukativno-zabavan događaj

IMG_6749

Pametna upotreba energije je odgovornost svih nas

U Parku narodnih heroja održan je događaj pod motom „Lajk za pametnu energiju”, s ciljem podizanja javne svijesti o značaju energetske efikasnosti i zaštiti životne sredine.

Profesor Atom, zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju” priredio je brojne aktivnosti za promociju energetske efikasnosti i održivog razvoja, u kojima su svi posjetioci ovog događaja usvajali korisna znanja i savjete o izvorima i uštedi energije. Kroz „Virtual Reality” – VR igru otputovali su u virtuelni svijet i kroz zabavu učili o pametnoj energiji, te osvajali super nagrade.

Energetska efikasnost podrazumijeva niz mjera koje preduzimamo u cilju smanjenja potrošnje energije, a koje ne narušavaju uslove života. Rezultat povećane efikasnosti osim finansijskih ušteda je i direktan utjecaj na očuvanje životne sredine.

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se realizuje u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji u BiH implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, te drugim partnerima.

Od velikog je značaja da stanovništvo ima izgrađenu svijest o važnosti efikasnije upotrebe energije u svakodnevnom životu. Aktivnosti koje realizujemo u sklopu kampanje imaju za cilj da podstaknu javnost na povećanje energetske efikasnosti kroz primjenu energetski efikasnih mjera, kao i obnovljivih izvora energije” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zeleni ekonomski razvoj”.

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

Više informacija možete pronaći na web stranici www.ba.undp.org i Facebook stranici www.facebook.com/Profesor.Atom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *