U Mostaru održan događaj  „Lajk za pametnu energiju”

Mostar, 21.12.2017. –  Profesor Atom, zaštitno lice kampanje „Lajk za pametnu energiju” u Mostaru je organizirao edukativno druženje za cijelu porodicu, na kojem je kroz zabavu prezentirao načine pametne upotrebe energije.

 

Brojni posjetioci su kroz Virtual Reality – VR igru otputovali u virtualni svijet energetske efikasnosti, usvajali nova znanja i osvajali sjajne nagrade.

 

”Ovakvim i sličnim aktivnostima mladima prezentujemo načine koje mogu poduzeti u svakodnevnom životu kako bi se očuvali prirodni resursi, ostvarile uštede i doprinijelo zaštiti okoliša. Edukativnim i zabavnim pristupom, nagradama i korisnim savjetima podstičemo ih na pametniju upotrebu energije u svom domu i školama” – izjavio je Siniša Rodić, rukovodilac UNDP-vog projekta „Zele ni ekonomski razvoj”.

 

”Energetska efikasnost doprinosi sigurnijoj budućnosti svih nas i unapređuju se životni standardi. Djelovanjem nadležnih institucija i svakog pojedinca može se postići održivi razvoj naše zemlje” – dodao je Rodić.

 

Kampanja „Lajk za pametnu energiju” se realizuje u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, koji ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj „zelenih radnih mjesta“, te doprinijeti razvoju tržišta što vodi ka privrednom rastu i razvoju BiH.

 

Projekat „Zeleni ekonomski razvoj” u BiH implemetira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, te drugim partnerima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *