Utopljavanjem Dječijeg doma Bjelave osigurani bolji uslovi odrastanja i boravka 143 korisnika

Sarajevo, 01.12.2017.

U Sarajevu je danas održana ceremonija povodom završetka radova poboljšanja energetske efikasnosti “Doma za djecu bez roditeljskog staranja” Bjelave. Utopljavanjem objekta osigurani su bolji uslovi boravka 143 korisnika.

 

Mjere energetske efikasnosti su realizovane u sklopu projekta „Zeleni ekonomski razvoj”, a podrazumijevale su postavljanje termo fasade, zamjenu vanjske stolarije, sanaciju i termoizolaciju krova,  ugradnju nove kotlovnice i kondenzacionih kotlova čime je trajno riješen sistem grijanja. Radovi, u vrijednosti od 379.796 KM, realizovani su uz finansijsku podršku Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) je implementirao projekat.

 

Ovom prilikom Saudin Đurđević, direktor “Doma za djecu bez roditeljskog staranja“, je istakao „Ovo je najveća investicija u infrastrukturu objekta od njegove izgradnje. Izvedeni radovi imaju višestruki značaj – poboljšani su uslovi boravka i odrastanje djece, riješen je dugogodišnji problem efikasnog zagrijavanja, smanjena je potrošnja energije, kao i smanjene emisije zagađujućih materija u zrak.“

 

Realizacijom ovih radova na ovom objektu očekuju se godišnje finansijske uštede u iznosu od oko 64.000 KM, kao i smanjenje emisija CO2 za 132 tone godišnje.

 

Energetska efikasnost je veoma bitna kako zbog ekonomskih tako i okolišnih razloga, naglasio je Nj.E. Anders Hagelberg, ambasador, Ambasada Švedske u BiH, te dodao “Imamo mnogo bilateralnih donatora koji će staviti još veći naglasak na aktivnosti vezane za rješavanje problema zagađenja zraka. Ovdje je nivo zagađenja tokom zime šokantan i utječe na veliki broj ljudi, a prema statistikama, utjecaj zagađenja je smrtonosan“.

 

Iz UNDP-a je istaknuto da se širom BiH nalazi veliki broj zgrada koje su stare i energetski neefikasne, a energetske investicije donose mnogo koristi, prije svega što se tiče smanjenja karbonskog traga koji dolazi iz starih zgrada. Do sada je kroz ovaj projekat u Kantonu Sarajevo obnovljeno 16 javnih institucija i poboljšani uslovi boravka za 35.000 korisnika.

 

“Energetska efikasnost smanjuje potrošnju goriva i uklanja prijetnju po ljudsko zdravlje te poboljšava život ljudi koji žive u zgradama. Posebno nam je zadovoljstvo što će djeca “Doma za djecu bez roditeljskog staranja” Bjelave imati bolje uslove za boravak, a uštede mogu biti iskorištene za investiranje u druge stvari koje su im potrebne” – izjavila je Nj.E. Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica, UNDP BiH.

 

 

 

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Čedomir Lukić rekao je da su se opredijelili za realizaciju ovakvih projekata koji, prije svega, uključuju objekte koje koriste najmlađe kategorije stanovništva.

 

Ovaj Dom je jedan od takvih objekata u kojima borave djeca, naši nasljednici koji će sigurno u budućnosti voditi računa o svim uslovima življenja na ovim prostorima. Uštede koje će Dom na Bjelavama ostvarivati mogu biti uložene u bolju i kvalitetniju edukaciju djece koja tu žive” – zaključio je ministar.

 

Projekt „Zeleni ekonomski razvoj” ima za cilj stvoriti povoljne uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj zelenih radnih mjesta, doprinijeti očuvanju okoliša i privrednom razvoju Bosne i Hercegovine.

 

Po završetku svečane ceremonije upriličen je obilazak objekta, izvedba djece Doma Bjelave  i predavanje profesora Atoma o pametnoj upotrebi energije. 

 

O projektu

 

Pojekt Zeleni ekonomski razvoj”  je posvećen kreiranju uslova za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata kako bi se ostvarile budžetske uštede, povećao broj „zelenih radnih mjesta“, poboljšao komfor za korisnike i reinvestirala ušteđena sredstava što doprinosi privrednom napretku Bosne i Hercegovine i očuvanju okoliša.  Projekat  implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih ministarstava prostornog uređenja, kantonalnih ministarstava, te drugim partnerima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *