Ugodniji uslovi boravka za 100 mališana u energetski efikasnom vrtiću ”Dunja”

Zenica, 21.12.2017.

Prosječna potrošnja energije u javnim objektima u Bosni i Hercegovini je tri puta veća od prosjeka Europske unije, što ih kategorizuje kao u potpunosti energetski neefikasne objekte. Realizacijom mjera energetske efikasnosti u našoj zemlji značajno se doprinosi smanjenju potrošnje energije, komfornijim i kvalitetnijim uslovima boravka korisnika, kao i čistijem okolišu.

 

Jedan od javnih objekata koji je obuhvaćen projektom energetske efikasnosti „Zeleni ekonomski razvoj” je zenički vrtić ”Dunja” koji je bio u veoma lošem stanju.  Stolarija je dotrajala, grijanje nije bilo dobro i djeci je bilo jako hladno. Vrtić se pored centralnog grijanja, morao dodatno zagrijavati i na drva. Iako vrtić može primiti 150 mališana, uzrasta od 6 mjeseci do polaska u školu, zbog loših uslova u vrtiću je broj djece bio smanjen na 50.

 

Danas poslije realizovanih mjera energetske efikasnosti, za koja su sredstva osigurali Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH, Grad Zenica i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), ovaj objekat ostvaruje mnogobrojne koristi. Između ostalog, vrtić sada broji 100 mališana, zdravstveno stanje djece je bolje, a vanjski izgled vrtića je ljepši.

 

Vrtić Dunja je sada najljepši objekat u Zenici. Djeca su primijetila sve ono što je važno i naučila da štedimo vodu i struju. Roditelji su svoje pozitivne komentare najviše dali time što su djeca ostala u vrtiću, što ih nisu ispisivali i što su zadovoljni zdravstvenim stanjem djece jer sada imamo kvalitetnije i ugodnije uslova boravka” – izjavila je Jasmina Gasal, direktorica JU “Predškolski odgoj i obrazovanje Zenica“.

 

Radovi na ovom objektu podrazumijevali su promjenu stolarije, izmjenu podstanice za grijanje i postavljanje termoizolacije. Kada se usporede troškovi grijanja od 2013. godine, prije rekonstrukcije i u sezoni nakon rekonstrukcije 2016/2017. ostvarene su uštede u iznosu od 16.364,45 KM.

 

Zahvaljujući energetskoj obnovi ostvarujemo velike uštede, a to su na kraju sredstva koja usmjeravamo u druge vrtiće” – dodala je Jasmina Gasal.

 

Do sada je kroz projekat „Zeleni ekonomski razvoj“ obnovljeno 86 javnih objekata, kreirano preko 800 radnih mjesta i poboljšani su uslovi boravka za preko 60.000 korisnika u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući sredstvima Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, projekt doprinosi uspostavi održivog sistema upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini sa ciljem unapređenja energetske efikasnosti javnih objekata, reinvestiranja ostvarenih finansijskih ušteda i čistijeg okoliša.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *